Myöhästynyt diagnosointi ADHD-tytöillä ja -naisilla

Kuvittele, että elät koko elämäsi tuntien, että jatkuvasti epäonnistut, kamppailet selviytyäksesi arjen tehtävistä ja taistelet jatkuvaa sisäistä kaaosta vastaan. Moni ADHD-nainen kamppailee ADHD-haasteiden kanssa hiljaa yksin ja saa diagnoosin vasta 35-40-vuotiaana tai sitäkin vanhempana.

ADHD-diagnoosin saaminen myöhemmällä iällä on monille naisille kaksiteräinen miekka. Se tuo usein syvää helpotusta, sillä se selittää vuosikymmeniä kestäneet ympäristölle näkymättömät kamppailut.

Monesti ADHD-naiset ovat kiitollisia saadessaan lopultakin tietää, mistä koko elämän mukana kulkeneessa erilaisuuden tunteessa on ollut kyse.


Vastuuvapauslauseke: Huomioithan, että ADHD-naisilla.fi:n sisältö on tarkoitettu vain yleisluontoiseksi tiedoksi, eikä se korvaa lääketieteellistä neuvontaa. Lue lisää sivun käyttöehdoista. Artikkeleiden lähteet on listattu artikkeleiden lomassa ja/tai lopussa. Osassa artikkeleista on käytetty tekoälyä apuna tekstin editointiprosessissa. Keskustele aina lääkärin tai muun pätevän terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin teet muutoksia terveyteesi liittyen.


Toisaalta diagnoosi herättää monissa syvää surua vuosista, jotka on vietetty ilman ymmärrystä siitä, miksi tietyt haasteet tuntuivat suhteettoman vaikeilta verrattuna ikätovereihin.

Surua herättää monella myös ajatus siitä, mitä kaikkea elämässä olisi kyennyt tekemään, jos diagnoosin olisi saanut aiemmin. ADHD-diagnoosi voikin monilla naisilla johtaa elämänvalintojen, koulutusmahdollisuuksien ja henkilökohtaisten suhteiden uudelleenarviointiin ADHD:n näkökulmasta.

Miksi ADHD-diagnoosi myöhästyy naisilla?

Monille naisille tie ADHD-diagnoosin saamiseen on täynnä esteitä. Diagnostiset kriteerit ja tutkimukset ovat historiallisesti keskittyneet ADHD-miehille tyypillisiin käyttäytymismalleihin, jolloin naisille tyypilliset ADHD-haasteet jäävät suurelta osin tunnistamatta.

Monilla alan ammattilaisilla ei edelleenkään ole riittäviä valmiuksia tunnistaa naisten ADHD-oireita. Tämä sukupuolten välinen vääristymä tutkimuksessa ja diagnoosikriteereissä vaikeuttaa merkittävästi naisten diagnoosipolkua. Tee täällä epävirallinen naisten ADHD-testi.

Vaikka ADHD ilmenee usein jo lapsuudessa, monilla naisilla diagnoosi viivästyy. Lapsuuden ADHD-piirteet jäävät usein huomaamatta, ja teini-iässä niitä saatetaan pitää nuoruusiän stressin tai sukupuolistereotypioiden mukaisina ominaisuuksina ja haasteina.

Näkymättömät ADHD-haasteet tytöillä

ADHD-tytöillä on harvemmin ulospäin näkyviä käytöshaasteita, kuten sääntöjen rikkomista. Sen sijaan heidän oireensa ilmenevät usein sisäisinä haasteina, kuten:

Väärintulkinnat ja diagnoosin viivästyminen:

ADHD-haasteet tytöillä sekoitetaan usein yleisiin nuoruusiän haasteisiin tai sukupuoleen liitettyihin stereotypioihin, kuten heikkoon itsetuntoon. Koska tyypilliset ulkoiset ADHD-käytöspiirteet puuttuvat, monet ADHD-tytöt jäävät diagnosoimatta aina aikuisuuteen asti. Tämä voi heikentää heidän itsetuntoaan, kun he pyrkivät täyttämään ympäristön asettamia odotuksia ilman diagnoosin tarjoamaa ymmärrystä ja tukea.

Hormonaaliset tekijät ja tunteiden säätelyn vaikeudet

ADHD-naisten tunteiden säätelyyn liittyviä haasteita vähätellään usein hormonaalisina tai kuukautiskiertoon liittyvinä. Tämä estää naisia saamasta asianmukaista diagnoosia ja tukea juuri silloin, kun oireet alkavat näkyä selvemmin murrosiässä.

Kun ADHD aiheuttaa mm. tunneherkkyyttä ja sisäistä levottomuutta, näitä piirteitä pidetään usein "naisille ominaisina", mikä vahvistaa häpeän kokemusta ja viivästyttää diagnoosia. Virhediagnoosit voivat johtaa tehottomiin hoitoihin, jotka eivät puutu vaikeuksien perimmäisiin syihin eli diagnosoimattomaan ADHD:seen.

Myöskään ei tiedetä, kuinka paljon erilaiset ADHD:n kanssa usein esiintyvät mielenterveysongelmat ovat tulosta elämisestä ADHD:n kanssa neurotyypillisille suunnitellussa yhteiskunnassa vailla diagnoosia ja tukea. On huomionarvoista, että erään tutkimuksen mukaan 42% ADHD-aikuisista voi mielenterveydellisesti erinomaisesti.

Viivästyneen diagnoosin seuraukset

Eläminen diagnosoimattoman ADHD:n kanssa neurotyypillisessä maailmassa voi tuntua kuin navigoisi sokkelossa ilman karttaa. Kun ADHD-naiset yrittävät hallita loputtomalta tuntuvia ADHD-haasteita, voivat he päätyä lopulta negatiivisten seurausten ketjuun, joka ulottuu monille elämän osa-alueille:

Emotionaalinen ja sosiaalinen hyvinvointi

  • Riittämättömyyden ja epäonnistumisen tunteet aiheuttavat itsetunnon heikkenemistä, ahdistusta ja masennusta.

  • Sosiaalisten odotusten paine voi johtaa haasteiden peittelyyn ja syyllisyyden tunteisiin.

  • Vaikeudet tunne-elämän hallinnassa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa voivat heikentää ihmissuhteita ja lisätä yksinäisyyttä.

Akateemiset ja ammatilliset vaikutukset

  • ADHD vaikeuttaa keskittymistä, organisointia ja tehtävien loppuunsaattamista, mikä voi johtaa heikkoon akateemiseen ja ammatilliseen suoriutumiseen.

  • Työelämässä ADHD:n vaikutukset voivat näkyä epäjärjestyksenä, määräaikojen unohtamisena ja urakehityksen pysähtymisenä.

Terveys- ja elämäntapaseuraukset

  • ADHD lisää huonojen elämäntapavalintojen, kuten päihteiden käytön ja syömishäiriöiden riskiä.

  • Jatkuva stressi ja ylikuormittuminen pahentavat fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

  • Rakenteen ja rutiinien puute vaikeuttaa haasteiden hallintaa ja ylläpitää negatiivista kehää.

Tutkimukset osoittavat ADHD-tyttöihin ja naisiin erikoistuneen tutkija Lotta Skoglundin mukaan toistuvasti, että tytöt saavat ADHD-diagnoosin keskimäärin noin neljä vuotta myöhemmin kuin pojat. Tämä viive voi johtaa vakaviin seurauksiin.

ADHD:sta kärsivät tytöt kokevat usein fyysisiä ja psykiatrisia samanaikaisia sairauksia, kuten ahdistusta, masennusta ja itsensä vahingoittamista, paljon ennen diagnoosia. Heille määrätään todennäköisemmin lääkkeitä tunne-elämän epävakauden tai uniongelmien hoitoon, mutta harvoin ADHD:n hoitoon.

Tämän seurauksena ADHD-tytöt ja -naiset saattavat tuntea, että heissä on jokin syvällisesti vialla, mutta eivät osaa sanoittaa tuntemuksiaan.

He saattavat huomata, että heidän aivonsa eivät toimi samalla tavalla kuin muiden, mutta heiltä puuttuvat sanat selittääkseen, mitä tapahtuu. He kamppailevat keskittyäkseen silloin, kun pitäisi saada tehtyä keskittymistä vaativia tehtäviä ja heidän ajatuksensa juoksevat hallitsemattomasti silloin, kun pitäisi rentoutua.

Vuosien mittaan ADHD-naiset saattavat kehittää perfektionistisia taipumuksia, jotka vangitsevat heidät pakkomielteisyyden noidankehään, yrittäen hallita elämäänsä tiukan kurin kautta, vain pysyäkseen mukana.

ADHD-diagnoosin muutosvoima

Haasteista huolimatta ADHD-diagnoosin saaminen aikuisena voi olla elämää muuttava kokemus ja auttaa monia ymmärtämään kamppailuja, joiden parissa on vietetty koko diagnoosia edeltävä elämä.

Monille diagnoosi antaa mahdollisuuden tarkastella menneisyyttään uudessa valossa ja kehittää tehokkaita selviytymisstrategioita. Muun muassa kognitiivinen käyttäytymisterapia ja ADHD-lääkitys voivat merkittävästi parantaa elämänlaatua.

Ne voivat auttaa hallitsemaan haasteita, vähentämään kroonista stressiä ja rakentamaan itsetuntoa. Muutos voi olla diagnoosin jälkeen merkittävä, ja ihmiset saattavat alkaa saavuttamaan aiemmin mahdottomina pitämäänsä menestystä elämän eri osa-alueilla.

Mutta kyse ei ole vain haasteiden hallinnasta ja omien vahvuuksien löytämisestä. Diagnoosi avaa ovet tukiyhteisöihin ja resursseihin. Naiset voivat löytää muita, joilla on samanlaisia kokemuksia, mikä edistää kuulumisen ja nähdyksi tulemisen tunnetta. Tällainen yhteisön tuki voi olla monelle korvaamatonta, tarjoten käytännön neuvoja ja emotionaalista tukea.

Lopuksi

Erityisen surullista myöhäisessä diagnoosissa on, kuinka merkittävästi ADHD-diagnoosilla ja hoidolla olisi voitu helpottaa naisten elämää jo vuosikymmeniä aiemmin. Moni myöhäisen diagnoosin saanut nainen käy tämän vuoksi läpi surua ja vihaakin siitä, ettei heidän oireisiin olla osattu reagoida aiemmin.

Onneksi ADHD-diagnoosin jälkeen asiat yleensä helpottuvat ja hoito voi merkittävästi helpottaa jopa eläkeikään ehtineiden naistenkin elämää. Koskaan ei ole liian myöhäistä elää helpompaa ja onnellisempaa elämää.

Virheellinen ja viivästynyt ADHD-diagnoosi voi aiheuttaa merkittäviä haasteita tytöille ja naisille. On tärkeää, että terveydenhuollossa tunnistetaan paremmin naisille tyypilliset ADHD-haasteet ja huomioidaan yksilölliset oirekuvat, jotta jokainen voi saada oikean diagnoosin ja tarvitsemaansa tukea mahdollisimman varhain.



Lähteitä ja lisälukemista

Borg Skoglund, Lotta, M.D., Ph.D. The Emotional Lives of Girls with ADHD. ADDitude Magazine. [YouTube video]. https://www.youtube.com/watch?v=JLR8Ak-AOxo

Kanojia, Alok, M.D., MPH. How ADHD is Different for Women. [YouTube video]. https://www.youtube.com/watch?v=gaFianJ8x4M&feature=shared

ADDitude Magazine. "We Demand Attention on the Mental and Physical Health Consequences of Late-Life Diagnoses on Women" Saatavilla osoitteessa: https://www.additudemag.com/life-expectancy-shortened-adhd-women/

PubMed Central (PMC). "Miss. Diagnosis: A Systematic Review of ADHD in Adult Women" Saatavilla osoitteessa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10173330/

CHADD. "Bias About ADHD Leaves Many Women With a Late Diagnosis." Saatavilla osoitteessa: https://chadd.org/adhd-weekly/bias-about-adhd-leaves-many-women-with-a-late-diagnosis/

American Psychological Association (APA). "An ADHD diagnosis in adulthood comes with challenges and benefits." Saatavilla osoitteessa: https://www.apa.org/monitor/2023/03/adult-adhd-diagnosis

Borg Skoglund, Lotta, M.D., Ph.D. https://www.borgskoglund.se/en/

Otsuka, Tracy 2023. ADHD for Smartass Women.

Edellinen
Edellinen

ADHD ja hyperfokus

Seuraava
Seuraava

Vahvuudet ja haasteet ADHD-ihmisillä – Onko ADHD supervoima?