ADHD ja Yliopisto-opiskelu
Siirtyminen yliopistoelämään on merkittävä virstanpylväs, joka tuo ihan kaikille mukanaan uusia kokemuksia ja haasteita. ADHD-aikuisille tämä siirtymä voi kuitenkin olla erityisen haastava. Huolimatta potentiaalistaan ja älykkyydestään monet ADHD-aikuiset kamppailevat sopeutuakseen perinteisten koulutusympäristöjen "yksi malli sopii kaikille" -lähestymistapaan, mikä johtaa usein turhautumiseen ja itseluottamuksen murentumiseen.
ADHD-opiskelijat käsitelevät tietoa eri tavoin kuin neurotyypilliset opiskelijat, minkä vuoksi kohdennetut opiskelustrategiat voivat olla huipputärkeitä ADHD-opiskelijoiden opintomenestykselle.
Tässä artikkelissa käydään läpi, miten ADHD vaikuttaa yliopisto-opiskelijoihin sekä tarjoamaan käytännön strategioita akateemisen suorituksen parantamiseksi.
Lue myös: ADHD, työ ja tuottavuus: Miksi perinteiset neuvot eivät toimi ja mitä tehdä niiden sijaan?
Vastuuvapauslauseke: Huomioithan, että ADHD-naisilla.fi:n sisältö on tarkoitettu vain yleisluontoiseksi tiedoksi, eikä se korvaa lääketieteellistä neuvontaa. Lue lisää sivun käyttöehdoista. Artikkeleiden lähteet on listattu artikkeleiden lomassa ja/tai lopussa. Osassa artikkeleista on käytetty tekoälyä apuna tekstin editointiprosessissa. Keskustele aina lääkärin tai muun pätevän terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin teet muutoksia terveyteesi liittyen.
Haasteet toiminnanohjauksessa
Yksi tärkeimmistä tavoista, joilla ADHD vaikuttaa opiskelijoihin, on heikompien toiminnanohjaustaitojen (executive functions) kautta. Nämä taidot ovat ratkaisevia akateemisten tehtävien suunnittelussa, organisoinnissa ja suorittamisessa.
ADHD-ihmiset kokevat usein vaikeuksia muun muassa ajanhallinnassa, tehtävien priorisoinnissa ja tunteiden sääntelyssä. Nämä vaikeudet johtavat monilla myöhästymiseen deadlineista sekä kesken jätettyihin tehtäviin, kursseihin ja tutkintoihin. Toisaalta ADHD-opiskelijat voivat hyödyntää opiskelussa monia ADHD:een liittyviä vahvuuksia, kuten kykyä hyperfokusoitua tehtäviin.
Herkkyys torjunnalle (Rejection Sensitive Dysphoria, RSD)
Toinen ADHD-oireisten yliopisto-opiskelijoiden elämää monimutkaistava tekijä on herkkyys torjunnalle eli RSD (Rejection sensitive dysphoria). RSD:lle on ominaista äärimmäinen herkkyys koetulle tai todelliselle kritiikille ja torjunnalle. RSD voi tehdä vaikeaksi mm. käsitellä palautetta tehtävistä, mikä voi johtaa motivaation puutteeseen ja vetäytymiseen akateemisista ja sosiaalisista aktiviteeteista. Lue lisää RSD:stä täällä.
Aistiherkkyydet ja ylikuormitus
Yliopistoympäristöt ovat usein vilkkaita ja täynnä ärsykkeitä, mikä voi olla ylivoimaista ADHD-opiskelijoille. Suuret luentosalit, ryhmäkeskustelut ja kampuksen melu voivat vaikeuttaa keskittymistä, mikä pahentaa vaikeuksia omaksua ja muistaa tietoa.
Varhainen puuttuminen tärkeää
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ADHD-opiskelijat ovat suuremmassa akateemisen alisuoriutumisen ja yliopiston kesken jättämisen riskissä verrattuna ikätovereihinsa ilman ADHD:ta. Varhainen puuttuminen ja tuki ovat ratkaisevan tärkeitä näiden opiskelijoiden auttamiseksi heidän kohtaamien ainutlaatuisten haasteiden hallitsemisessa.
Yliopistot, jotka omaksuvat inklusiiviset strategiat ja tarjoavat kohdennettua tukea, voivatkin merkittävästi parantaa ADHD-opiskelijoiden akateemisia tuloksia ja yleistä hyvinvointia.
Tehokkaat opiskelutekniikat yliopisto-opiskelijoille joilla on ADHD
ADHD:n tuomien haasteiden ymmärtäminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on löytää käytännön ratkaisuja, jotka auttavat ADHD-opiskelijoita menestymään akateemisesti.
Tässä osassa käsitellään tehokkaita opiskelutekniikoita, jotka on suunniteltu parantamaan ADHD-opiskelijoiden keskittymistä, lisäämään motivaatiota sekä muuten helpottamaan akateemisessa maailmassa suoriutumista.
Jos olet erityisesti kiinnostunut tehokkaista lukutekniikoista, lue artikkeli ADHD ja lukeminen täältä.
1. Kokeile Pomodoro-tekniikkaa
Pomodoro-tekniikka on ajanhallintatyökalu, joka voi auttaa sinua pysymään keskittyneenä ja tuottavana jakamalla työsi intervalleihin. Näin se toimii:
Valmistele tehtävälistasi: Listaa kaikki tehtävät, jotka sinun täytyy suorittaa.
Aseta ajastin: Käytä ajastinta (mieluiten ei puhelinta) ja aseta se 25 minuutiksi.
Työskentele tehtävän parissa: Keskity vain yhteen tehtävään tämän 25 minuutin ajan.
Pidä tauko: Kun ajastin soi, pidä 5 minuutin tauko. Taukojen aikana ei kannata mennä puhelimelle ja someen vaan esimerkiksi tehdä lyhyt kävely tai venyttely ja juoda vettä tai syödä eväitä.
Toista prosessi: Neljän Pomodoron jälkeen pidä pidempi tauko (15-20 minuuttia).
Tämä tekniikka auttaa välttämään häiriöitä ja toisaalta estää liiallista keskittymistä yhteen tehtävään liian pitkäksi aikaa. Säädä aikavälejä tarvittaessa kulloinkin paremmin keskittymiskykyysi sopiviksi, esimerkiksi 45 minuutin intervalleihin jos huomaat sen toimivan paremmin.
Eri pituiset intervallit voivat myös toimia joinakin päivinä paremmin ja joinakin huonommmin, joten tarkkaile aina mikä kulloinkin toimii juuri sinulle parhaiten.
2. Käytä monipuolisia oppimismenetelmiä
Aktiiviset oppimismenetelmät voivat tehdä opiskelusta mielenkiintoisempaa ja tehokkaampaa:
Active recall -metodi Anki-muistikorttien avulla: tämä metodi on selostettu erinomaisesti mm. tällä Youtube-videolla.
Feynman-tekniikka: Opettele käsite ja yritä sitten selittää se ikään kuin opettaisit 12-vuotiaalle. Tämä auttaa yksinkertaistamaan monimutkaisia aiheita ja vahvistamaan ymmärrystäsi.
Miellekartat: Luo miellekarttoja eri ideoiden välisistä yhteyksistä. Tämä voi auttaa järjestämään tietoa ja tekemään siitä mieleenpainuvampaa. Moni ADHD-opiskelija käsittelee ja muistaa helpommin tietoa visuaalisilla keinoilla.
Lue ja kuuntele samaa tekstiä yhtäaikaisesti ja nopeutetusti. Lue lisää aiheesta täällä.
3. Minimoi häiriötekijät
Häiriötekijöiden hallinta on avain keskittymiskyvyn säilyttämiseen:
Käytä sovellus- tai verkkosivuestäjiä: Estä apeilla pääsy häiritseville verkkosivuille ja sovelluksiin opiskellessasi.
Melua vaimentavat kuulokkeet: Estä taustamelu vastamelukuulokkeiden avulla. Vastamelukuulokkeet kannattaa olla nappikuulokkeet, sillä lappukuulokkeet voivat painaa epämukavasti korvia pidemmällä käytöllä.
Hiljainen ympäristö: Etsi opiskelutila, jossa ei ole puheensorinaa tai liikettä.
Mykistä ilmoitukset: Kytke puhelimen ilmoitukset pois päältä.
Pysäköintitekniikka: Pidä muistilehtiö käden ulottuvilla. Kun ajatuksesi harhailevat, kirjoita häiritsevä ajatus muistiin ja palaa siihen opiskelusession jälkeen.
Marmorikuulatekniikka: joka kerta kun tekee mieli lähteä tekemään tai ajattelemaan jotakin muuta, laita purkkiin marmorikuula tai muu pieni esine. Näin huomaat konkreettisesti kuinka tehokkaasti olet pystynyt ohjaamaan ajatuksiasi takaisin opiskelun pariin. Tämä voi edesauttaa myös neuroplastisuutta, kun opetamme aivojamme palauttamaan huomion takaisin opiskeluaiheeseen.
4. Stimuloi aistejasi ja liikettäsi
ADHD-aivot vaativat enemmän stimulaatiota keskittyäkseen. Kokeile näitä menetelmiä:
Kuuntele valkoista tai ruskeaa kohinaa (white or brown noise), luonnon ääniä tai ASMR-taustaäänivideota: Tämänkaltainen taustamelu auttaa monia ADHD-aikuisia keskittymään.
Hypistely (engl. Fidgeting): Purukumin pureskelu tai hypistelylelujen käyttö voi parantaa keskittymiskykyä. Myös liikkuminen auttaa monia keskittymään sekä prosessoimaan ja muistamaan tietoa paremmin.
Käytä värejä ja korostuskyniä: Tee muistiinpanoistasi visuaalisesti houkuttelevia. Tässä metodissa kannattaa kuitenkin asettaa rajat itselleen, sillä saatamme päätyä käyttämään enemmän aikaa muistiinpanojen koristeluun kuin niiden opiskeluun. On hyvä myös huomioida, ettei muistiinpanojen tekeminen ole kaikille tehokas opiskelutekniikka ja selvittää kokemuksen kautta itselleen parhaiten sopivat tekniikat.
Hyvä metodi on kysyä itseltään ennen jokaista opiskelusessiota: Mikä tekisi tästä hauskaa? Vastaukset tähän vaihtelevat paljon yhdenkin päivän sisällä.
Jos mielesi tekee kuunnella elokuvamusiikkia tai laittaa ruudulle pyörimään taustavideo sateisesta kävelystä sademetsässä tai New Yorkin kaduilla samalla kun opiskelet ja se auttaa sinua motivoitumaan ja keskittymään, anna mennä!
Jos huomaat painavasi mieleesi paremmin asioita siten, että liikut samalla kun opiskelet, kehitä metodeja tämän tekniikan mahdollistamiseen. Voit esimerkiksi muuttaa opiskeluaineistot äänitiedostoiksi Speechifyin avulla ja kävellä ympäri asuntoasi tai kampusta kuunnellen näitä aineistoja.
On hyvä muistaa, että jokainen opiskelee tavallaan ja ei ole mitään syytä tuntea esimerkiksi alemmuuden tunnetta tai häpeää siitä, että opiskelutekniikkasi eroavat neurotyypillisten ihmisten tekniikoista. Monet gradut ja väikkärit on kirjoitettu kaikenkirjavilla metodeilla.
5. Motivointitekniikat viivyttelyn vähentämiseksi
Motivoivan opiskeluympäristön luominen voi auttaa sinua aloittamaan ja pysymään aikataulussa:
Aseta realistisia tavoitteita: Pilko tehtävät pienemmiksi, hallittaviksi osioiksi, joilla on tarkat ja saavutettavissa olevat tavoitteet jokaiselle opiskelusessiolle. “Kirjoita gradua” ei ole hyvä tavoite, mutta esimerkiksi “kirjoita teorialukuun kaksi sivua aiheesta x käyttäen x lähteitä”. Yhdelle pomodoro-intervallille voi asettaa tavoitteeksi esimerkiksi yhden tai kahden artikkelin lukaisemisen ja kirjoittamalla molemmista lauseen tai pari lopputyöhön.
Pelillistäminen: Käytä sovelluksia kuten Forest, muuttaaksesi opiskelun peliksi, jossa on palkintoja suoritetuista tehtävistä.
Body Doubling: Opiskele ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Tämä luo vastuullisuutta ja tukea. Jos henkilökohtainen läsnäolo ei ole mahdollista, käytä videopuheluja tai esim. Youtube-videoita. Youtubessa on valtavasti study with me -videoita, itse kirjoitin graduni Ali Abdaalin Study with me -videon tahtiin. Lopulta aivoni tuntuivat ikään kuin ehdollistuneen kirjoittamaan gradua kuullessani videon taustamusiikin.
6. Palkitse itsesi
Palkinnot voivat tarjota ADHD-aivoille usein tarvittavia lyhyen aikavälin kannustimia:
Juhli saavutuksia: Palkitse itsesi tehtävän suorittamisen tai tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Palkintoja voivat olla esimerkiksi harrastuksen parissa vietetty aika, suosikkiherkun nauttiminen tai rentouttava self-care-päivä. Tavoitteiden saavuttamisen juhliminen ja rentoutuminen voivat molemmat olla ADHD-ihmisille haastavia, ja ne unohtuvat monilta helposti. Saavutettujen tavoitteiden ja onnistumisten juhliminen auttaa menestymään myös jatkossa.
Kuinka torjua ADHD-aivosumua
ADHD voi joskus aiheuttaa aivosumua, mikä vaikeuttaa ajattelua ja tiedon käsittelyä. Tässä on joitain tapoja torjua aivosumua:
Terveelliset elämäntavat: Syö monipuolisesti, juo tarpeeksi vettä ja harrasta säännöllisesti liikuntaa. Älä syö raskasta lounasta (esim. kokonaista pizzaa) tai sokeria ennen opiskelua tai sen aikana.
Muista tehdä kivoja juttuja: Tee vapaa-ajalla asioita joista pidät, esim. jos tykkäät käydä keikoilla, muista merkitä kiinnostavat keikat kalenteriin tai jos tykkäät kuunnella musiikkia tai radio-ohjelmaa / podcastia, muista tehdä niin ajoittain! ADHD-ihmiset meinaavat välillä unohtaa, mistä pitävät ja mikä saa rentoutumaan. Voikin olla hyvä idea pitää listaa asioista, joista nauttii ja jotka auttavat palautumaan opiskelusta.
Ratkaise unihäiriöt: Varmista, että saat tarpeeksi unta. Keskustele mahdollisista univaikeuksista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja harjoita hyvää unihygieniaa. Itselle pitkällä tähtäimellä hyvää oloa tuottavien ilta- ja aamurutiinien luomisesta voi myös olla hyötyä.
Tietoinen läsnäolo: Harjoittele tietoista läsnäoloa parantaaksesi keskittymistä ja lieventääksesi opiskelua vaikeuttavia ADHD-oireita. Esimerkiksi Youtubessa on mindfulness-harjoituksia tätä varten.
Tiivistetysti
Opiskelu ADHD kanssa asettaa ainutlaatuisia haasteita, mutta oikeiden strategioiden avulla opiskelijat voivat ylittää nämä esteet ja saavuttaa helpommin akateemista menestystä. Käyttämällä tekniikoita, kuten Pomodoro-tekniikkaa, aktiivisia oppimismenetelmiä ja häiriöiden minimointia, ADHD-oireiset opiskelijat voivat parantaa keskittymiskykyään ja tuottavuuttaan. Lisäksi motivoivan ympäristön luominen ja itseään palkitseminen saavutuksista voivat auttaa ylläpitämään ponnisteluja.
ADHD-ystävällisen yliopisto-ympäristön luominen
Alussa käsiteltiin ADHD-opiskelijoiden kohtaamia haasteita. Sen jälkeen kuvattiin tehokkaita opiskelutekniikoita, jotka auttavat ADHD-opiskelijoita voittamaan akateemisia esteitä.
Nyt tarkastellaan, kuinka yliopistot voivat luoda ADHD-ystävällisiä ympäristöjä ja tukimuotoja. Käsittelemällä systeemisiä haasteita ja tarjoamalla räätälöityä tukea, yliopistot voivat auttaa ADHD-opiskelijoita menestymään akateemisesti ja henkilökohtaisesti.
Aistiystävälliset tilat
Aistiystävällisten ympäristöjen luominen voi auttaa ADHD-opiskelijoita keskittymään paremmin:
Hiljaiset opiskelutilat & äänieristävät kuulokkeet
Valinnanvaraa ergonomisissa istuimissa ja sähköpöydät
Säädettävä valaistus
Joustavat opiskelumenetelmät ja tuen hakeminen
Opetus- ja arviointimenetelmiä ADHD-opiskelijoiden tueksi:
Nauhoitetut luennot: Pyydä nauhoitettuja luentoja, jotta voit käydä materiaalia läpi omaan tahtiin. Nauhoitus mahdollistaa myös nopeutetun kuuntelun, joka voi auttaa monia ADHD-opiskelijoita keskittymään.
ADHD-opiskelijoiden on usein haastavaa kuunnella ohjeita ja muistaa ne jälkikäteen. Kun kuuntelet ohjeita tehtävää varten tai saat esimerkiksi palautetta keskeneräisestä lopputyöstäsi, kannattaa kysyä voitko nauhoittaa keskustelun, jotta voit tarvittaessa palata ohjeiden pariin myöhemmin.
Joustavat määräajat: Pyydä tarvittaessa jatkoa tehtävien ja tenttien määräaikoihin. ADHD voi vaikuttaa merkittävästi opiskelijoiden ajanhallintakykyyn. Yksi tukimuoto voi olla muun muassa pidennetty aika tenttien tekemiseen. Kannattaa keskustella erityistarpeistasi yliopiston edustajien kanssa.
ADHD-opiskelijoita voivat merkittävästi auttaa ADHD-lääkitys ja mahdolliset yliopiston tukipalvelut sekä terveydenhoidon palvelut ADHD-opiskelijoille. YTHS:n kautta voi esimerkiksi saada terapiaa ja vaikkapa tarkistaa omat mahdolliset vitamiiniputostilat, joilla on myös vaikutusta keskittymiskykyyn.
Universaalin oppimisen suunnittelu (UDL)
Universaalin oppimisen suunnittelun (Universal Design for Learning, UDL) periaatteiden käyttöönotto voi merkittävästi hyödyttää ADHD-opiskelijoita. UDL edistää joustavia oppimisympäristöjä, jotka huomioivat erilaiset oppimistyylit. Näin yliopistot voivat sisällyttää UDL:n opetusmenetelemiinsä:
Moninaiset esitystavat: Tarjoa tietoa eri muodoissa, kuten tekstinä, äänitallenteina ja videoina, eri oppimistyylien huomioimiseksi.
Moninaiset toiminta- ja ilmaisutavat: Anna opiskelijoille mahdollisuus osoittaa tietonsa eri tavoin, kuten kirjallisilla tehtävillä, esityksillä tai projekteilla.
Moninaiset sitouttamiskeinot: Tarjoa vaihtelevia aktiviteetteja ja materiaaleja, jotta opiskelijoiden kiinnostus ja motivaatio säilyvät. Tämä voi sisältää vuorovaikutteisia luentoja, ryhmätyöskentelyä ja käytännön projekteja.
ADHD-tietoisuuden ja koulutuksen edistäminen
Edistä ADHD-tietoisuutta yliopistoyhteisössä:
Koulutus henkilökunnalle ja tiedekunnalle: Tarjoa koulutusta ADHD:sta ja sen vaikutuksista oppimiseen. Tämä voi auttaa opettajia ymmärtämään ja tukemaan ADHD-opiskelijoita opiskelijoita tehokkaammin.
Vertaismentorointiohjelmat: Perusta vertaismentorointiohjelmia, joissa ADHD-oireiset opiskelijat voivat saada ohjausta ja tukea muilta opiskelijoilta.
Lopuksi
ADHD-ystävällisen yliopisto-ympäristön luominen ja ammatillisen tuen hakeminen ovat keskeisiä askeleita ADHD-opiskelijoiden menestyksen edistämisessä. Universaalin oppimisen suunnittelun periaatteiden käyttöönotto, aistiystävällisten tilojen ja joustavien opetusmenetelmien tarjoaminen voivat luoda osallistavia ympäristöjä, jotka huomioivat ADHD-opiskelijoiden tarpeet. Lisäksi yliopiston erityispalvelujen, akateemisen valmennuksen ja ADHD-lääkkeiden hyödyntäminen voi tarjota opiskelijoille tarvittavat työkalut ja strategiat akateemisten tavoitteiden asettamiseen.
Yhteenvetona voidaan todeta, että yliopistoelämän navigointi ADHD:n kanssa asettaa ainutlaatuisia haasteita, mutta oikeilla strategioilla ja tuella akateeminen menestyminen on täysin mahdollista. Yliopistojen edistämällä ymmärtävää ja mukautuvaa ympäristöä voidaan voimaannuttaa ADHD-opiskelijoita saavuttamaan potentiaalinsa ja nauttimaan akateemisesta maailmasta.
-
ADHD voi vaikuttaa yliopisto-opiskelijoihin monin tavoin, erityisesti toiminnanohjauksen heikkouksien kautta. Opiskelijat saattavat kohdata haasteita ajanhallinnassa, tehtävien priorisoinnissa, ja tunteiden säätelyssä, mikä voi johtaa myöhästymisiin ja kesken jääneisiin projekteihin. ADHD voi myös aiheuttaa vaikeuksia keskittymisessä ja tiedon omaksumisessa vilkkaassa yliopistoympäristössä.
-
Yliopistot voivat tarjota monenlaista tukea ADHD-opiskelijoille, kuten:
Joustavat määräajat ja mahdollisuus saada lisäaikaa tehtäviin ja tentteihin.
Erityistä tukea akateemisessa valmennuksessa, kuten henkilökohtaisia ohjaajia.
Aistiystävällisiä tiloja, kuten hiljaisia opiskelutiloja ja säädettävää valaistusta.
Mahdollisuuden nauhoittaa luentoja ja saada muistiinpanoja.
Yliopiston terveydenhuoltopalvelut, kuten terapia ja lääkärin tuki.
-
Varhainen puuttuminen on ratkaisevan tärkeää, sillä ADHD-opiskelijat ovat alttiimpia akateemiselle alisuoriutumiselle ja opintojen keskeyttämiselle. Yliopistojen tarjoama tuki ja inklusiiviset strategiat voivat parantaa opiskelijoiden akateemista suoriutumista ja hyvinvointia, auttaen heitä hallitsemaan ADHD:n mukanaan tuomia haasteita.
-
Kyllä! Liikunta voi olla erittäin hyödyllistä ADHD-oireiden hallinnassa, koska se aktivoi aivojen toimintaa ja auttaa keskittymään. Esimerkiksi kävely opiskelun aikana voi parantaa muistia ja ajattelun selkeyttä. Lisäksi se vapauttaa dopamiinia, joka on ADHD-aivoille tärkeä välittäjäaine.
-
Body Doubling tarkoittaa sitä, että opiskelet yhdessä toisen henkilön kanssa, vaikka olisittekin fyysisesti eri paikassa. Tämä voi olla esimerkiksi videopuhelu ystävän kanssa. Se luo vastuullisuutta ja tukea, mikä voi helpottaa opiskelun aloittamista ja pitämistä aikarajoissa.
-
ADHD-opiskelijat voivat tasapainottaa elämäänsä luomalla selkeitä rajoja ja aikarajoja opiskelulle ja vapaa-ajalle. Itsehoito on tärkeää, joten riittävä uni, liikunta ja rentoutuminen auttavat hallitsemaan stressiä ja parantamaan hyvinvointia.
Lähteet ja lisää aiheesta
"Neurocognitive Profiles of ADHD in College Students." National Center for Biotechnology Information (NCBI). Saatavilla osoitteessa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10361779/.
"7 Tips for College Students With ADHD" Verywell Mind. Saatavilla osoitteessa: https://www.verywellmind.com/college-students-with-adhd-20820.
"How Can We Improve Outcomes for College Students with ADHD?" ADDitude Magazine. Saatavilla osoitteessa: https://www.additudemag.com/college-students-and-adhd-improving-outcomes/.
"Choosing Your Dream College: 6 Criteria for Students with ADHD" ADDitude Magazine. Saatavilla osoitteessa: https://www.additudemag.com/how-to-choose-a-college-adhd-advice/?Src=embed_link.
"Managing ADHD in College." ADDitude Magazine. Saatavilla osoitteessa: https://www.additudemag.com/managing-adhd-in-college/?src=embed_link.
"University students with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a consensus statement from the UK Adult ADHD Network (UKAAN)" BMC Psychiatry. Saatavilla osoitteessa: https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-022-03898-z.
"ADHD Study Tips for University Students in the UK: Strategies for Success." Diverse Diagnostics. Saatavilla osoitteessa: https://diversediagnostics.co.uk/adhd-study-tips-for-university-students-in-the-uk-strategies-for-success/.
"What does an ADHD-friendly university look like? A case study from Ireland" ScienceDirect. Saatavilla osoitteessa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S266637402400027X.
"Navigating the Challenges of ADHD in University." The ADHD Centre. Saatavilla osoitteessa: https://www.adhdcentre.co.uk/navigating-the-challenges-of-adhd-in-university/.
"Predictors and Trajectories of Educational Functioning in College Students With and Without Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder" National Center for Biotechnology Information (NCBI). Saatavilla osoitteessa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6586431/.
"How to Study Efficiently with ADHD: 7 Tips to Boost Focus & Motivation" ADD.org. Saatavilla osoitteessa: https://add.org/tips-for-studying-with-adhd/.