Tietoa sivusta
Moi, olen Anna! Kiva, että olet täällä. 💛
Perustin ADHDnaisilla.fi-sivuston, koska turhauduin siihen, etten löytänyt aiheesta tarpeeksi tietoa suomeksi. Kuten monilla muillakin tutkimusaloilla, myös ADHD:n kohdalla naiset ovat jääneet paitsioon, ja suurin osa ADHD-tutkimuksesta keskittyy edelleen poikiin. Vaikka ADHD saa jatkuvasti enemmän huomiota, naisten ADHD:een liittyy yhä vähättelyä ja stigmaa, ja suurin osa ADHD-naisista elää edelleen ilman diagnoosia.
Monet ADHD-tutkijat ja asiantuntijat (kuten mm. Ned Hallowell, Sari Solden, John Ratey) USA:ssa ja muualla maailmalla korostavat, että ADHD-aikuisten kannattaa työskennellä ADHD:n kanssa ja vahvuuksiinsa keskittyen sen sijaan, että keskittyisimme siihen, missä olemme huonoja.
On tärkeää ymmärtää, ettei ADHD:lla ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka älykäs ihminen on. Monet ADHD-naiset päätyvät kuitenkin uskomaan olevansa tyhmiä, laiskoja ja “huonoja” naisia/tyttäriä/ystäviä/äitejä/kumppaneita elettyään vuosia ilman diagnoosia yhteiskunnassa, joka on rakennettu neurotyypillisiä ihmisiä varten.
Tilannetta vaikeuttaa se, että yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme on edelleen tiettyjä odotuksia naisille, joita ADHD-naisten on lähes mahdotonta täyttää. Järjestelmällisyyden, täsmällisyyden, perheen ja kodinhoidon loputtoman ajatustyön sekä tunteiden hallinnan vaatimukset muodostavat ADHD-naisille kestämättömän taakan, jonka alla monet ylikuormittuvat.
Edelleen myös riittää ihmisiä, jotka pääsevät mediassa vähättelemään naisten ADHD:ta ja esittämään tiedevastaisia myyttejä ADHD:sta. Tällaisten asenteiden ja vääristellyn tiedon levittäminen voi olla hyvin vahingollista, kun otetaan huomioon kaikki se stigma, itsetuhoisuus, herkkyys torjunnalle (RSD) ja samanaikaissairaudet (esim. masennus ja ahdistushäiriö) joita naisten ADHD:een monilla liittyy.
Tyttöjen ja naisten ADHD:ta ei osata tunnistaa ja suurella osalla diagnoosi saadaan vasta myöhään aikuisiällä, kun monien ADHD-naisten itseluottamus, tunne-elämä, mielenterveys, ihmissuhteet, koulutus ja urakehitys ovat jo ehtineet kärsimään. Moni saa ahdistus- tai masennusdiagnoosin, vaikka näiden ongelmien juurisyy voikin olla diagnosoimaton ADHD.
ADHD-diagnoosijonot ovat usein mahdottoman pitkiä, ja diagnoosikriteerit perustuvat yhä pääosin poikiin liittyvään tutkimukseen, joten ADHD-diagnoosin ja avun saaminen ei ole naisille läheskään niin suoraviivaista kuin tarvetta olisi. ADHD näyttäytyy pojilla usein ulospäin fyysisinä oireina, kun taas tytöillä ADHD-piirteet ovat useimmiten sisäistettyjä. On kuitenkin huomionarvoista, että ADHD-naisilla usein nähtävää tarkkaamattoman ADHD:n muotoa (engl. inattentive) esiintyy joidenkin nykyarvioiden mukaan merkittävästi myös miehillä.
Haluan kerätä tälle sivulle tietoa siitä, mitä kaikkea merkitsee olla ADHD-nainen nyky-yhteiskunnassa (ja myös mm. naiseksi sosiaalistettu ADHD-ihminen) ja millaisilla keinoilla voimme rakentaa omannäköistä, helpompaa ja kepeämpää elämää itsellemme. Kaikki ovat tervetulleita hyödyntämään ADHDnaisilla.fi-sivustoa. Haaveenani on kerätä tälle sivulle tulevaisuudessa ADHD-kokemuksia monipuolisesti erilaisia taustoja ja identiteettejä edustavilta ihmisiltä.
En ole terveysalan ammattilainen, vaan vain todella kiinnostunut oppimaan aiheesta. Ammatiltani olen väitöskirjatutkija tiedeviestinnän alalla. Olen myös kouluttautumassa ADHD-valmentajaksi ADDCA:ssa vuoden 2025 aikana. Valitsin ADDCA:n, sillä se on tiedepohjainen, arvostetuin, vanhin ja käsitykseni mukaan myös sisällöllisesti kaikkein laajin ADHD-valmentajien koulutus maailmassa.
Otan kiitollisena vastaan palautetta, jos sivun käyttäjät huomaavat esimerkiksi jonkin asia- tai käännösvirheen sivun materiaaleissa. Harjoittelen myös edelleen neurovahvistavan näkökulman sisäistämistä syvällisemmin, ja otan mielelläni vinkkejä vastaan tähän liittyen. Sivun käyttöehdoista voi lukea lisää täältä. Otathan yhteyttä, jos sinulla herää kysyttävää tai kommentoitavaa sivusta.