ADHD ja lukeminen

ADHD muisti ADHD lukeminen

Lukeminen voi olla ihana keino paeta uusiin maailmoihin, laajentaa omaa tietämystä tai vain rentoutua. ADHD-ihmisille lukeminen voi kuitenkin tuntua haastavalta ja olla täynnä häiriötekijöitä, turhautumista sekä motivaation puutetta.

  • Tuntuuko joskus, että kirja voisi olla miten hyvä tahansa, mutta aivosi vain kieltäytyvät keskittymästä siihen?

  • Huomaatko lukevasi samaa kappaletta yhä uudelleen?

Oikeilla strategioilla lukemisesta voi tulla antoisa osa elämää vaikka keskittymisen kanssa olisi juuri nyt vaikeuksia. Tässä artikkelissa käydään läpi, miksi ADHD tekee lukemisesta haastavaa sekä tehokkaita strategioita, joiden avulla on mahdollista syventyä kirjoihin helpommin. Lisäksi perehdytään erityisesti nopean kuuntelun hyötyihin.

Lue myös: ADHD ja yliopisto.


Vastuuvapauslauseke: Huomioithan, että ADHD-naisilla.fi:n sisältö on tarkoitettu vain yleisluontoiseksi tiedoksi, eikä se korvaa lääketieteellistä neuvontaa. Lue lisää sivun käyttöehdoista. Artikkeleiden lähteet on listattu artikkeleiden lomassa ja/tai lopussa. Osassa artikkeleista on käytetty tekoälyä apuna tekstin editointiprosessissa. Keskustele aina lääkärin tai muun pätevän terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin teet muutoksia terveyteesi liittyen.


Miksi lukeminen on haastavaa ADHD-ihmisille

ADHD vaikuttaa keskeisiin kognitiivisiin alueisiin, jotka ovat tärkeitä lukemisen ymmärtämiselle ja keskittymiselle. Näihin haasteisiin kuuluvat usein:

  • Keskittymisen puute: Keskittyminen on vaikeaa, mikä johtaa sanojen tai kokonaisten kappaleiden ohittamiseen.

  • Työmuistin ongelmat: ADHD voi vaikuttaa kykyyn muistaa juuri luettua, mikä vaikeuttaa juonen seuraamista tai keskeisten käsitteiden muistamista.

  • Yliaktiivisuus: Paikallaan istuminen voi tuntua mahdottomalta, mikä tekee koko kirjan lukemisesta hankalaa.

  • Häiriöherkkyys: ADHD-ihmiset ovat erittäin alttiita sisäisille ja ulkoisille häiriötekijöille, kuten satunnaisille ajatuksille tai puhelimen ilmoituksille.

ADHD-piirteet tekevät monilla tiedon seuraamisesta ja muistamisesta haastavaa, mikä johtaa hitaampaan lukunopeuteen ja heikentyneeseen luetun ymmärtämiseen.

Käytännön strategioita ADHD-lukijoille

Haasteista huolimatta lukeminen ei ole mahdotonta. Tässä on joitakin hyväksi havaittuja strategioita, joiden avulla voit parantaa lukemisen ymmärtämistä ja tehdä kokemuksesta nautinnollisen:

1. Käytä äänikirjoja ja lue mukana

Äänikirjat ovat loistava vaihtoehto ADHD-lukijoille, jotka kamppailevat visuaalisten häiriöiden kanssa. Voit myös lukea mukana äänikirjan kanssa—sanojen kuuleminen samalla kun näet ne auttaa pysymään keskittyneenä. Tämä metodi myös mahdollistaa ajan myötä yhä nopeamman kuuntelutahdin, kunhan aivot tottuvat tähän lukutapaan.

2. Nopeutettu kuuntelu tekstin kanssa (ylivoimaisesti paras lukumetodi itselleni!)

Nopea kuuntelu tekstin kanssa tarkoittaa äänikirjojen, luentojen tai muiden tekstien kuuntelemista normaalia nopeammalla vauhdilla samalla, kun luet samaa tekstiä kirjasta tai näytöltä. Tämä menetelmä voi olla erityisen hyödyllinen ADHD-ihmisille, koska se tarjoaa jatkuvan tietovirran, joka pitää aivot sitoutuneina. Nopeampi kuuntelu voi auttaa ylläpitämään keskittymistä, vähentämään harhailevia ajatuksia ja parantamaan ymmärtämistä.

Itselleni millään muulla ei ole ollut merkitystä yhtä paljon kuin tällä metodilla.

Aiemmin saatoin lukea muutaman kirjan vuodessa. Vaikka mieleni teki lukea paljon enemmän, ei keskittymiskykyni yksinkertaisesti riittänyt. Nykyään kuitenkin kykenen kuuntelemaan suomen lisäksi myös englanniksi yli 2x vauhdilla ja lukemaan keskipituisen kirjan 2-4 tunnissa.

Kun nopean kuuntelun yhdistää visuaaliseen tekstiin, muisti ja ymmärrys vahvistuvat ns. kaksoiskoodauksen avulla, eli käsittelemällä tietoa sekä kuulo- että näköaistin kautta.

Speechify on erinomainen sovellus, joka on kehitetty mm. tätä lukutapaa varten. Speechifyissa voi laittaa päälle automaattisen nopeuden vähittäisen lisäämisen, jolloin Speechify lisää nopeutta ikään kuin huomaamatta sitä mukaan kun aivot tottuvat edelliseen vauhtiin. Speechifyn Chrome-laajennuksella voi kuunnella mitä tahansa tekstiä netistä, esimerkiksi Ylen uutisia. Speechify on maksullinen appi, mutta hintansa arvoinen monelle. Apin perustajalla on itsellään ADHD ja lukivaikeus.

3. Aloita pienestä ja rakenna johdonmukaisuutta

Aloita lyhyillä lukutuokioilla—10 tai 15 minuuttia päivässä—ja rakenna vähitellen kestävyyttäsi. Nerris Nassiri, joka onnistui lukemaan 100 kirjaa vuodessa ADHD:staan huolimatta, suosittelee, että lukemisesta tehdään säännöllinen osa päivittäistä rutiinia. Jopa pieni edistysaskel päivittäin voi tuoda suuren eron ajan myötä.

4. Pidä säännöllisiä taukoja

Käytä Pomodoro-tekniikkaa: lue 25 minuuttia ja pidä sitten 5 minuutin tauko. Tämä lähestymistapa jakaa tehtävän hallittaviin osiin ja antaa aivoille mahdollisuuden latautua. Usein toistuvat liikkumistauot voivat myös auttaa keskittymään.

5. Aktivoi kehoa

Jos paikallaan istuminen on vaikeaa, kokeile lukea kävellessäsi tai muuten liikkua — varmista vain, että olet turvallisessa ympäristössä. Kevyt liikkuminen lukemisen aikana voi auttaa vähentämään yliaktiivisuutta ja parantamaan keskittymistä.

ADHD-aivot eivät ole luotuja istumaan paikallaan, ja liikkeen lisääminen oppimisprosessiin voi tehdä keskittymisestä, muistamisesta ja oppimisesta huomattavasti helpompaa. Liike auttaa säätelemään aivojen vireystilaa, lisää keskittymistä ja luo vahvempia muistijälkiä oppimaasi tietoon.

6. Alleviivaa ja korosta

Käytä sormea tai korostuskynää seurataksesi lukemaasi. Tärkeiden kohtien merkitseminen kannustaa aktiiviseen lukemiseen ja auttaa ymmärtämisessä.

7. Valitse kiinnostavaa luettavaa

Valitse kirjoja, jotka todella kiinnostavat sinua. Kun aihe on kiinnostava, ADHD-ihmisillä on mahdollisuus hyödyntää hyperfokusta, mikä tekee lukemisesta helpompaa ja nautinnollisempaa. Aloita genreistä tai kirjailijoista, joita rakastat – oli se sitten sci-fi, muistelmat tai mikä tahansa muu.

8. Tee yhteenvetoja

Pysähdy muutaman sivun välein ja tee yhteenveto siitä, mitä juuri luit. Tämä voi olla ääneen itsellesi tai nopeana muistiinpanona. Yhteenvetojen tekeminen auttaa vakiinnuttamaan tiedon muistiin, erityisesti jos työmuisti on haasteena.

Jos tavoitteena on materiaalin muistaminen esimerkiksi tenttiä varten, kannattaa tutustua active recall -opiskelumetodiin ja Anki-appiin.

Lukemisen hyödyt aivoille

Lukeminen ei ole pelkästään ymmärtämistä, se on myös loistavaa harjoitusta aivoille. Lukeminen aktivoi työmuistia, lisää luovuutta ja parantaa empatiaa. Tarinoihin ja tietoon uppoutuminen stimuloi useita aivojen alueita, mikä auttaa parantamaan yleistä kognitiivista toimintaa. ADHD-ihmisille säännöllinen lukeminen voi auttaa parantamaan keskittymiskykyä, päätöksentekoa ja tunneälyä.

Lue myös: ADHD ja neuroplastisuus

Digitaalinen vs. painettu: kumpi toimii paremmin?

Painetun tekstin lukeminen parantaa tutkitusti ymmärtämistä merkittävästi enemmän kuin digitaalinen lukeminen, erityisesti nuoremmilla lukijoilla. Painetun tekstin lukeminen mahdollistaa syvemmän uppoutumisen, kun taas digitaaliset tekstit liittyvät usein "pinnalliseen lukemistapaan". ADHD-ihmisille, joilla on jo vaikeuksia keskittyä pitkäjänteisesti, digilaitteiden aiheuttamat häiriöt voivat tehdä tiedon omaksumisesta entistä haastavampaa.

Jos koet haasteita näytöltä lukemisessa, harkitse siirtymistä painettuihin kirjoihin. Kirjan pitäminen käsissä voi auttaa pitämään keskittymisen paremmin hallinnassa. Jos kuitenkin pidät enemmän digitaalisista formaateista, yritä minimoida ilmoitukset ja käyttää työkaluja (esim. puhelimen laittaminen keskittymistilaan) luodaksesi rauhallisemman lukemisympäristön.

Digitaalinen lukeminen on kyllä siinä mielessä hauskempi vaihtoehto, että muistiinpanojen tekeminen ja orgnaisoiminen voi tällöin olla huomattavasti automatisoidumpaa esimerkiksi Readwise Readerin kaltaisten työkalujen avulla. Tällöin on mahdollistaa muistaa ja palauttaa tarvittaessa mieleen mitä on lukenut eri aiheista.

Löydä lukemisen ilo uudelleen

Lukemisen opettelussa on kyse kokemuksen tekemisestä nautinnolliseksi ja sen löytämisestä, mikä toimii juuri sinulle. Olipa kyse sitten äänikirjojen kuuntelemisesta kävelyn aikana, siirtymisestä painettuihin kirjoihin häiriöiden välttämiseksi tai kiinnostaviin tarinoihin uppoutumisesta, avain kehittymiseen on sinnikkyys ja uteliaisuus.

Nopea kuuntelu on toinen tehokas työkalu, joka voi muuttaa lukukokemuksesi. Kuuntelemalla nopeammalla vauhdilla voit pitää ADHD-aivosi sitoutuneina ja vähentää häiriöiden todennäköisyyttä. Speechifyn kaltaiset työkalut voivat edelleen tehostaa tätä menetelmää, jolloin voit yhdistää visuaalisen ja auditiivisen oppimisen ja tehdä kokemuksesta entistä tehokkaamman.

Muista, että ADHD tuo mukanaan myös omia vahvuuksiaan. Kun löydät aiheen, joka herättää kiinnostuksesi, saatat pystyä hyperfokusoitumaan ja uppoutumaan kirjaan syvällisemmin kuin muut.

Lähteet ja lisää aiheesta

You're Not Lazy: How To Learn Anything Faster - Cliff Weitzman Founder of Speechify

How I Read Really Fast - 3x Speed with Speechify

How to Study for Exams with Flashcards (Anki Masterclass)

ADHD & Reading: 11 Tips for Comprehension & Focus

ADHD Reading: Effective Support Strategies

How to Read, Retain, and Focus When You Have ADHD

How ADHD May Affect Reading

How I Read 100 Books in a Year (Despite My ADHD)

The amazing brain benefits of reading

Reading print improves comprehension far more than looking at digital text, say researchers

Edellinen
Edellinen

Mikä on paras ADHD-sovellus?

Seuraava
Seuraava

ADHD naisilla